Opšte udruženje preduzetnika je posle dužeg vremena uspelo da objedini rad taksi udruženja sa teritorije opštine Bačka Palanka što se pokazalo neophodnim za kontakte sa nadležnim organima i pojedincima iz opštine zaduženim za ovu delatnost.
Na osnovu toga 10.07.2014. godine održan je sastanak predstavnika pet registrovanih taksi udruženja sa članom opštinskog Veća zaduženog za saobraćaj G-dinom Miloradom Paripovićem i saobraćajnim inspektorom Lukom Ramićem. Na ovom sastanku analizirana je aktuelna situacija u ovoj oblasti i zajednički se došlo do zaključka da ima jako mnogo problema i neophodno je hitno preduzeti mere da bi se poboljšao ambijent za rad taksi službe.
Taksisti su dan pre održali pripremni sastanak u prostorijama Opšteg udruženja preduzetnika i na njemu dogovorili osnovne zahteve u pismenom obliku i iste predali nadležnima na razmatranje.
Prioritetna pitanja koja su istaknuta su: pitanje nelegalnog taksiranja, pokušaj ograničenja broja taksista, obeležavanje taksi mesta kao i redovno sastajanje tj. sastanci sa nadležnima svakog desetog u mesecu.

Na inicijativu Poslovnog kluba i većeg dela bačkopalanačke privrede 10.07.2014. god održan je sastanak privrednika sa predsednikom opštine Aleksandrom Đedovcem , Predsednikom Skupštine opštine Bačka Palanka Mitom Lačanskim i njihovim saradnicima.

Istaknut je čitav niz problema koji muče palanačke privrednike. Takođe je kao osnovni problem istaknut nedostatak dijaloga između vlasti i privrede i to je najveći razlog što su se toliki problemi pojavili.

Na dnevnom redu su bile tri osnovne teme: Porez na imovinu, Eko taksa i Naplata komunalnih usluga.

Privrednici su za sve tri teme imali niz pitanja i opšti je zaključak da se dijalog u narednom periodu mora uspostaviti. Predsednik Opštine i Predsednik Skupštine su  obećali da će izaći u susret zahtevima i u okviru zakonske regulative menjati sve problematične odluke i pravilnike.

Izvršni Odbor Opšteg udruženja preduzetnika je na sednici održanoj 27.05.2014. godine doneo odluku da pokrene akciju prikupljanja pomoći poplavljenim područjima na nivou udruženja. Dogovoreno je da se hitno otvori podračun udruženja na koji će se prikupljati sredstva od članova shodno njihovim mogućnostima i prikupljena sredstva preneti na račun Vlade Republike Srbije namenjen za ove svrhe. Celu akciju objaviti preko sredstava informisanja kao i slanjem SMS poruka članovima.

Broj računa na koji članovi mogu uplatiti svoje donacije je 340-11011157-03 otvoren kod Erste banke.

Do sada je na republički račun prebačeno 64000,00 dinara i akcija će trajati dok bude postojala potreba za pomoć. Moramo napomenuti da je jedan veliki broj članova direktnim uplatama na republički račun ili raznim drugim načinima već pomogao ugroženom stanovništvu.

I ovim putem apelujemo na sve članove koji do sada nisu uzeli učešće da shodno svojim mogućnostima doniraju sredstva i na taj način još jednom pokažu humanost kao i u mnogo ranijih akcija koje je udruženje sprovodilo i organizovalo kada je to bilo neophodno.

Besplatan seminar – Veštine vođenja poslovanja

Preduzeće SAOP doo u saradnji sa svojom partnerskom konsultantskom kućom Account doo, organizuje niz besplatnih seminara na temu „Veštine vođenja poslovanja“.
Seminari se održavaju u Regionalnim privrednim komorama širom Srbije.
Do sada smo posetili Niš, Kragujevac, Zrenjanin i lokalne privrednike, preduzetnike, menadžere i vlasnike malih i srednjih preduzeća upoznali sa glavnim pojmovima u knjigovodstvu, trendovima u poslovanju, savremenim rešenjima.
Cilj nam je da komunikacija između privrednika i njihovih knjigovođa bude što jednostavnija i efikasnija.

Pored toga, u direktnim debatama u toku samih seminara odgovorili smo na specifična pitanja iz različitih delatnosti i svojim odgovorima pomogli prisutnima pri rešavanju svakodnevnih problema sa kojima se susreću.

Naš savet privrednicima: isprobajte DEMO verziju našeg internet programa miniMAX i nakon toga odlučite da li je on dobar alat za vaše poslovanje.

Sledeći gradovi koje ćemo posetiti su Vrbas, Bačka Palanka, Bečej…

Kako biste se što bolje pripremili za uvodjenje HACCP sistema u vašu proizvodnju, pripremili smo vam kratak vodic kroz HACCP sistem.

Donošenjem Zakona o bezbednosti hrane („Službeni glasnik RS“ br. 41/2009), HACCP je postao obaveza svih subjekata u poslovanju hranom i hranom za životinje.

Na osnovu clana 16. stava 3. Zakona o bezbednosti hrane („Službeni glasnik RS“ br. 41/2009), donet je Pravilnik o sadržini i nacinu vodjenja Centralnog Registra objekata u oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje, po kojem je nastala obaveza svim pravnim licima u poslovanju hranom i hranom za životinje  da izvrše prijavu za registraciju do 10. juna 2011.godine.

Ko sve mora da uvede HACCP?

Odredbe ovog zakona odnose se na:

• Sve proizvodnje i prerade vode za pice kao i vode koja se upotrebljava, odnosno dodaje tokom pripreme, obrade ili proizvodnje hrane;
  • Sve proizvodnje i prerade (pekare, mesare, mlekare, klanice, proizvodnje kolaca i torti, proizvodnje marmelade, proizvodnje sokova, alkoholnih i bezalkoholnih pica,  prerade voca, povrca, proizvodnje konditora, bombona, žvaki i drugo);
  • Sve organizacije koja se bave pakovanjem i prepakivanjem prehrambenih proizvoda;
  • Sve organizacije koje se bave skladištenjem, transportom i distribucijom svih prehrambenih proizvoda;
  • Ustanove koje se bave pripremom i distribucijom hrane – za potrebe bolnica, decjih ustanova, hotela, restorana, avionskih i drugih kompanija;
  • Objekti javne i kolektivne ishrane (javne kuhinje, kantine, bolnice, vrtici, škole i sl.);
  • Trgovine – prodavnice, supermarketi, megamarketi, svi veleprodajni objekti, svi maloprodajni objekti;
  • Ugostiteljski objekti kao i ketering usluge i usluge isporuke gotove hrane i drugi.

Prema zakonu o bezbednosti hrane HACCP  sistem obezbedjuje sledljivost proizvoda tako da postoji kontrola celokupnog lanca proizvodnje sirovina, prerade, odnosno proizvodnje hrane, distribucije i prodaje. Uvodjenjem HACCP sistema se garantuje da su preduzete sve mere da se proizvodi bezbedna hrana po krajnjeg potrošaca.

To znaci da su svi ucesnici u lancu dužni da uspostave sistem za osiguranje bezbednosti hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa, i to u svakom objektu pod njihovom kontrolom, u skladu sa principima HACCP sistema, dobre proizvodjacke i higijenske prakse. HACCP sistem podrazumeva i vodjenje evidencije o svim tim postupcima tokom proizvodnje, prerade i prometa prehrambenih proizvoda.

Ko nije u obavezi da uvede HACCP sistem?

HACCP sistem nisu u obavezi da uvedu:

• Primarni proizvodjaci hrane (pravna lica koji se bave proizvodnjom, uzgojem i gajenjem primarnih poljoprivrednih proizvoda, ukljucujuci žetvu i ubiranje plodova, muža, gajenje životinja pre klanja, lov, ribolov i sakupljanje samoniklih plodova i biljaka, kao i pratece aktivnosti koje se odnose na skladištenje i rukovanje primarnim proizvodima na mestu proizvodnje, transport živih životinja, primarnih proizvoda, ribe i divljaci od mesta proizvodnje do objekta),
  • Pravna lica koji vrše pripremu, rukovanje, odnosno skladištenje hrane za potrebe sopstvenog domacinstva,
  • Pravna lica koji vrše pripremu, rukovanje, odnosno skladištenje hrane za životinje koja ne služi za proizvodnju hrane.

SA REGIONALNOM PRIVREDNOM KOMOROM NA SAJAM U CELJE

Poziv privrednim društvima i preduzetnicima za posetu 46. Medjunarodnom preduzetnickom sajmu u Celju u periodu 11.09 – 13.09.2013.godine

Regionalna privredna komora Novi Sad, u saradnji sa Celjskim sajmom, Vas poziva da u periodu od 11. – 13. septembra 2013. godine posetite 46. Medjunarodni preduzetnicki sajam – MOS (http://www.ce-sejem.si/en).

RPK Novi Sad ce za ovu posetu obezbediti besplatan autobus koji ce iz Novog Sada krenuti 11. 09.2013. godine u ranim jutarnjim casovima.

Dan 1:

Prema programu, u sredu, 11.09.2013. se stiže u Celje, obilazi sajam i smešta u hotel.

Dan 2:

Narednog dana, cetvrtak, 12.09.2013., predvidjeni su poslovni razgovori na prostoru sajma za koje je neophodno obaviti prijavu putem sajtahttp://www.b2match.eu/slovenia2013.  Nakon B2B razgovora usledice obilazak sajma, dalji poslovni razgovori i prigodan program u organizaciji sajma za posetioce.

Dan 3:

U petak, 13.09.2013., nakon obilaska sajma i prisustva na „Danu Vojvodine“ na štandu AP Vojvodine, se polazi iz Celja za Novi Sad.

SMEŠTAJ:

Ove godine Hotel Zdravilišce Laško**** (spa i wellness hotel) (http://www.thermana.si/en/hotels/hotel-zdravilisce-lasko) ponudio je cenu od 115 eura po osobi (za dve noci u dvokrevetnoj sobi – usluga nocenje sa doruckom) za delegaciju privrednika iz Srbije.  U cenu su ukljucene i usluge wellness centra  (neogranicena upotreba bazena i sauna).

Ukoliko ste zainteresovani za ucešce u ovoj poseti, molimo Vas da popunite Prijavni list koji se nalazi u prilogu i da isti dostavite najkasnije do 05. avgusta 2013. godine na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  ili faks 021/466-300.

Poreska uprava najavila kontrolu izdavanja računa

Poreska uprava Republike Srbije je najavila pojacanu kontrolu izdavanja racuna, po nalogu Ministarstva finansija i privrede, a u sklopu mera za suzbijanje sive ekonomije.

Kako saopštava Poreska uprava, u narednom periodu bice dodatno pojacana stalna kontrola izdavanja racuna. Privredni subjekti koji su oslobodjeni obaveze izdavanja fiskalnih racuna su u obavezi da kupcu, odnosno korisniku usluga izdaju obican racun, dok za sve koji posluju u sistemu fiskalnih kasa postoji striktna obaveza izdavanja fiskalnog racuna.

Takodje, Poreska uprava saopštava da ce u bliskoj buducnosti pokrenuti nagradnu igru pod nazivom “Uzmite racun – osvojite automobil”, sa namerom da stimuliše zadržavanje fiskalnih racuna od strane kupaca.

Zavod za intelektualnu svojinu objavio je jedinstvenu tarifu za ostvarivanje prava na naknadu za javno saopštavanje muzickih dela, interpretacija i fonograma. Tarifa je objavljena u “Službenom glasniku RS” br. 45/2013, od 22. maja 2013. godine.

Tarifama se organicavaju naknade koje SOKOJ i OFPS naplacuje privredi za javno saopštavanje muzickih dela – tzv. “muzicki dinar”. Prema izmenama Zakona o autorskom i srodnim pravima, tokom 2013. godine svaka organizacija ce imati pravo da naplacuje polovinu iznosa datog u Tarifi. Pocevši od 1. januara 2014. godine naplacivace se jedinstvena naknada koja ce se dalje rasporedjivati izmedju organizacija.

Tarifu možete preuzeti u prilogu.

Zavod za int. svojinu-TARIFE maj 2013