Porezi i dalje rastu

30 jun 2014
132637 puta

U poslednje dve nedelje na adrese hiljada paušalnih poreskih obveznika u Srbiji stižu nova poreska rešenja sa porezom uvećanim u rasponu do 50 do 150 procenata.

 

Unija poslodavaca Srbije upozorava Vladu Republike Srbije i najširu javnost da će ovakva politika povećanja opterećenja privrede naterati hiljade malih privrednika da zatvore svoje firme i radnje i nastave da rade u sivoj ekonomiji.

 

Istovremeno, na terenu, u gradovima i opštinama Srbije ne radi se ništa da se smanji već visok nivo sive ekonomije i rada na crno. I dalje svakog dana preko carinskih prelaza ilegalno ulazi ogromna količina robe koja se distribuira crnim kanalima, čime se smanjuje promet firmama i radnjama koje legalno rade i plaćaju poreze, doprinose i desetina različitih naknada i taksi državi i lokalnim samoupravama. U nekim gradovima Srbije čak postoje slučajevi da se privrednicima koji javno u medijima govore o švercu i sivoj ekonomiji razbijaju prozori na radnjama i preti njihovim porodicama.

 

Dok aktuelni premijer i članovi njegovog kabineta najavljuju novu ekonomsku politiku i pomoć privatnom sektoru, poreske uprave udvostručuju paušalne poreze, a porez na imovinu je pre nekoliko meseci podignut za prosečno 400 do 500 odsto (zavisno od gradova i opština). Ozbiljna posledica podizanja poreza na imovinu nastupiće u smanjenoj tražnji za zemljištem i nepokretnostima, jer se ne isplati kupovati zemlju i nepokretnosti sa ovako visokim porezima na imovini u državi u kojoj stalno pada promet u trgovini, a kupovna moć je niska. To direktno vodi u dalju stagnaciju u grani građevinarstva i industrije građevinskog materijala.

 

Unija poslodavaca Srbije otvoreno pita predstavnike vlasti da li je u Srbiji ponovo došlo vreme, kao devedesetih godina prošlog veka, u kome će se većina privredne aktivnosti prebaciti u sive kanale i u kome ćemo svojoj deci koja završe škole, kao dobro roditelji, morati da savetujemo da beže iz Srbije u neku uređenu zemlju u kojoj se pošten rad i odgovorno ponašanje prema svojoj državi više cene. Srbija i danas trpi teške posledice zbog „odliva mozgova“ tokom 90-ih i kasnije u vidu nedostatka kvalifikovanog menadžerskog kadra i zanatlija u industriji.

 

Unija poslodavaca Srbije se više puta ovim povodom obraćala Ministarstvu finansija i tražila da ovo ministarstvo uspostavi jedinstvene kriterijume za naplatu poreza na teritoriji Republike Srbije i spreči dalje opterećivanje onih najmanjih i najslabijih na tržištu, ali nikakav odgovor nismo dobili.

 

Privrednicima u Srbiji je dosta kabinetskog vođenja politike od strane pojedinaca koji ne poznaju potrebe privrede. Privrednici traže da se sa resornim ministarstvima privrede i finansija jednom mesečno održavaju sastanci na kojima bi se razmatrala tekuća ekonomske situacija i kako da se prevaziđu svakodnevni problemi.

 

Ukoliko Vlada Srbije ne bude uspostavila stalne kanale komunkacije s privredom i dalje nastavila sa politikom opterećivanja privrede u teškim ekonomskim uslovima odgovornost za dalje ekonomsko propadanje i osiromašenje države i građana biće isključivo na pojedincima koji vode takvu politiku.

 

Kao privrednici koji pune budžet Srbije, apelujemo na razumnu i odgovornu politiku u ovim mukotrpnim vremenima i po privredu i po građane Srbije.

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Super User

Administrator sajta OPŠTEG UDRUŽENJA PREDUZETNIKA BAČKA PALANKA

Adresa sajta www.udruzenjepreduzetnika.com

Pratite nas

Prijavljivanjem na Newsletter listu, saznaćetete najnovije aktivnosti OPŠTEG UDRUŽENJA PREDUZETNIKA BAČKA PALANKA.

Kontakt info

OPŠTE UDRUŽENJE PREDUZETNIKA
Adresa: Žarka Zrenjanina br. 39
21400, Bačka Palanka, RS
Radno vreme: 08-15h
Tel.: 021/ 752-772
Fax: 021/ 752-773
PIB:
Matični br.:
Br. računa:
E-mail: office@udruzenjepreduzetnika.com
Web: www.udruzenjepreduzetnika.com
>>> Kontaktirajte nas