Istorijat

Opšte udruženje preduzetnika Backa Palanka osnovano je pre 28 godina, daleke 1969. godine i to kao Udruženje samostalnih zanatlija. Ovo Udruženje je osnovano na Skupštini održanoj 27. jula, a zvanicno je pocelo sa radom po dobijanju Rešenja o radu, 19. septembra 1969. godine. Udruženja ovog tipa u to vreme bila su u rangu grupe gradjana i imala su malo uticaja i veoma slabu snagu, posebno ako se setimo da je to vreme u kome je bilo mnogo bolje i lakše raditi u državnim, odnosno društvenim preduzecima, a ne samostalno, kao zanatlije i privatnici.

Pod ovim imenom Udruženje je postojalo do 1989. godine kada postaje Udruženje malih privrednika, a zatim 11. aprila 2003. godine dobija današnji naziv – Opšte udruženje preduzetnika, kada se po Zakonu o komorama registruje u regionalnu Privrednu komoru Novog Sada, cime postaju deo komorskog sistema.

Bačkoplanačko Udruženje čini devet sekcija-ugostiteljstvo, trgovina, auto delatnost (auto limari, auto elektricari), auto prevoz, frizeri i kozmetičari, metalska, gradjevinska, pekari i taxi sekcija.

Rukovodeća tela Opšteg udruženja preduzetnika su Skupština udruženja i Izvršni odbor, a stručnom službom Udruženja rukovodi sekretar Udruženja. Skupštinu cini 31 član, po pet predstavnika većih sekcija i po tri iz manjih. U Izvršni odbor ulaze predsednici svih sekcija, znači njih devet. Skupština se bira na četiri godine.

Sekretar OUP-a Bačka Palanka je Milutin Marčeta.
-Mi se borima za sve, bez obzira da li su članovi aktivni ili ne, ali sigurno bi bili jači kada bi svi delovali zajedno i uspeli bi da se izborimo za svoja prava. - kaže Marčeta.

U želji da popularizuju preduzetništvo u Bačkoj Palanci, kao i da reše odredjene probleme ovog sektora, rešili su krajem 2006. godine da pokrenu časopis ‘Palanački preduzetnik’.